Mindfulness: hoe ik begon met mediteren

Mindfulness: hoe ik begon met mediteren

geplaatst in: Blog, Persoonlijk | 0

Het is alweer een jaar geleden dat ik de kans kreeg om deel te nemen aan een mindfulness training. Sinds die tijd heb ik veel geleerd over mijzelf en de kunst van het mediteren. Nooit gedacht dat ik zo iemand zou zijn die stil op een kussentje gaat zitten, maar toch is het zo. Het is niet altijd even makkelijk, maar dat hoeft ook niet. Het kan heerlijk zijn om uit de flow te stappen en gewoon eens te ademen.

Laten we beginnen bij het begin… voor mij begon het allemaal bij een meditatie challenge op Facebook. Eerder had ik het boek van Ruby Wax over mindfulness gelezen dus ik wist al dat mediteren goed voor het brein is. Via Nicoline Smalbraak (bekend van Utopia) ontdekte ik haar zevendaagse meditatie challenge. Iedere dag kon je via een live-video meedoen aan de oefeningen. Een tijd na deze challenge kreeg ik de kans om bij haar mee te doen aan een 8-weekse training. Zo’n cursus is de basis voor mindfulness en zorgt voor een goed begin voor je meditatie routine. Ik reken mijzelf als een erg nuchter persoon en had nooit gedacht dat zoiets bij mij zou passen. Toch was mijn interesse gewekt en heb ik de kans gegrepen.

Wat is mindfulness?

Voor veel mensen is mindfulness een hippe term geworden waarmee te pas en onpas wordt gesmeten. Toch zijn er maar weinig die weten wat het inhoudt. Basically houdt het in dat wanneer je mindful bent je met volle aandacht leeft. We leiden allemaal een druk leven vol met gedachten in ons hoofd. Veel van die gedachten zijn negatief of vertellen ons zelfs hoeveel werk we nog moeten doen. Met mindfulness richt je je aandacht op het heden. Je laat alles voor wat het is en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Ik kan me nog een vroege oefening uit de training herinneren waarbij we rozijnen gingen eten. In een kwartier tijd was je geconcentreerd bezig met het bekijken, voelen en proeven van 1 rozijn. Zo’n oefening voelt belachelijk om te doen, maar levert wel een andere kijk op dingen.

Vluchten, vechten of verstijven

Mediteren is de voornaamste beoefening van mindfulness. Door stil te zitten en je gedachten los te laten, stap je even uit het dagelijkse ritme en geef je jezelf de ruimte om het een en ander te verkennen. Stress, emoties, pijntjes, alles komt naar voren wanneer je mediteert. Vooral de bijverschijnselen zal je beter leren kennen doordat je je eigen lichaam beter leert kennen. Wij mensen beleven stress met een van de basisreacties: vluchten, vechten of verstijven. Dit stamt nog uit de oude tijd waarin wij een van deze reacties uit de hoed moesten toveren als er gevaar was. Ons lichaam reageert nog steeds alsof de stressfactor net zo levensgevaarlijk is. Doordat je jezelf naar het ‘nu’ kan brengen, schakel je het stressgevoel uit. Mediteren is dus goed voor je lichaam, het is wetenschappelijk bewezen dat het ook goed voor je brein is. Gebruik je deze vaardigheid op een regelmatige basis dan worden er nieuwe neurologische verbindingen in je hersenen gecreëerd. Door deze nieuwe linkjes ben je nog makkelijker in staat om anders om te gaan in tijden van ‘gevaar’.

Stoorzenders

In het begin na de training heb ik vaak en braaf gemediteerd, maar het probleem met dit soort dingen is niet altijd het beginnen van een nieuwe gewoonte… soms is het verrekte onpraktisch. Mijn handicap was sowieso het vorige huis (ik had maar twee kamers dus vrij weinig ruimte om mijzelf af te zonderen), maar is ook nog steeds de aanwezigheid van mijn huisgenoten. Je moest eens weten hoe vaak Jeroen de kamer in vliegt of dat er een kat bij de deur staat te miauwen. Sinds dat we verhuisd zijn, is het dankzij de ruimte beter. Ik houd een hoekje in de slaapkamer, hier wil ik nog een kastje plaatsen en wat kleedjes en kussentjes neerleggen. Nu ga ik alleen met een meditatiekussen op de grond zitten. Op deze manier krijg niet zoveel last van mijn rug.

Tegenwoordig lukt het me aardig om regelmatig te mediteren. Via de app Insight Timer volg ik elke dag een begeleidende meditatie. De basistraining heb ik tenslotte al gehad, maar er zijn zoveel verschillende soorten meditaties. Ik wil graag uitproberen welke soorten mij het beste liggen. Dankzij de 365 days challenge van Insight Timer blijft het leuk om mijn voorkeur te vinden. In een andere blog vertel ik je meer over Insight Timer en mijn favoriete begeleidende meditaties. Ik zal ook een simpele oefening delen en geef ik je een aantal tips voor als je zelf aan de bak wilt.

Heb jij weleens gemediteerd of zie jij jezelf echt niet in zo’n lotushouding?

Liefs,
Bianca

Laat een reactie achter