Nu aan het kijken: The Good Wife

Nu aan het kijken: The Good Wife

geplaatst in: Blog, Persoonlijk | 0

Vroeger vond ik het verschrikkelijk om tv-series te volgen. Dan was de aflevering zo spannend en dan moest je de rest van de hele week maar wachten op de volgende. Thank god for the internet! En voor Netflix. Ditmaal zit ik volop in de serie The Good Wife.

Poeh, geen idee meer welke series ik de laatste maanden heb gezien, maar voor mijn gevoel ging het enkel en alleen maar over vampieren. Na al dat bloeddorstig gedoe had ik zo’n behoefte aan realiteit. I know haha, de beste realiteit vind je door Netflix uit te zetten, maar je snapt wel wat ik bedoel. The Good Wife leek mij perfect, zeker gezien de serie compleet is en dus makkelijk is te bingewatchen. Bovendien herkende ik de hoofdrolspeelster al van ziekenhuisserie ER. Hierin speelt zij een sympathieke verpleegster en is ze tegelijkertijd de vaste tegenspeelster van George Clooney. Zij wel, de mazzelaar! Nu maar eens zien of ze het ook in de rechtbank volhoudt.

Het zal je maar overkomen

De pilot van The Good Wife is simpel maar weerzinwekkend. We vallen de serie binnen op het moment dat er een publiekelijk schandaal ontwaakt rondom openbare aanklager Peter Florrick (Chris North; hey Mr. Big). Niet alleen heeft deze getrouwde man met een prostituee liggen rotzooien, hij heeft ook nog wat corruptie in het strafrechtsysteem gebracht. Alicia Florrick (Julianne Margulies) is de vrouw van en krijgt samen met haar twee kinderen alle shit over haar heen. Ontrouw is al een moeilijke zaak, laat staan als de hele wereld meekijkt… Wat voor Alicia wel handig is, is dat Peter Florrick zijn zonden in de gevangenis mag overdenken. Levert meer ruimte en denktijd om eens na te gaan hoe je met zo’n fout kan omgaan. Nadeel is dat Alicia er opeens weer alleen voor staat, daarom gaat ze aan de slag -als voor haar huwelijk- als advocate.

Objection, your honor!

Zoals je kan verwachten van zo’n verhaal, levert het veel spanning en vragen op. Ik kon het niet helpen om toch met enige regelmaat aan de Clintons te denken. Wat heftig moet het zijn om zo openlijk met een schandaal te moeten omgaan. Gelukkig bleek Hilary een powervrouw en dat geldt voor Alicia hier ook. Waar ze in het begin een tamme huisvrouw leek, krijgt ze later in de serie haar op haar tanden. Na een (toch ietwat tamme) affaire met haar baas is het wel duidelijk dat Mrs. Florrick een gehaaide tante begint te worden. Sowieso leer je van Lockhart & Gardner dat mensen niet voor niks zeggen dat advocaten als ze bij de hemelpoort zijn, gelijk door naar de hel mogen. Elke aflevering heeft een rechtzaak in de hoofdrol en denk zelf zo Amerikaans mogelijk. Tel er wat miljoenenclaims bij op en roep gezellig mee: ‘Objection, your honor!’

Good wife gone bad

Voor de serie dacht ik dat het best suf kon uitvallen, maar het valt reuze mee. De afleveringen zijn leuk opgebouwd en interessant om te volgen door de verschillende rechtzaken. Ook zijn er diverse personages die het voortreffelijk doen en naarmate de serie doorgaat zie je de acteurs erin groeien. Vooral Eli Gold (Alan Cumming) en de interactie tussen hem en Peter of Alicia is geweldig. En vergeet die fantastische rol van Michael J. Fox niet! Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog halverwege de serie, maar het karakter Alicia is nog het meest in ontwikkeling. Op zich te verwachten aangezien zij de main character is. En zo’n hele situatie gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn verwachting is dat ze haar de Hilary Clinton kant op schrijven en dat misschien zijzelf nog een politieke campagne aangaat.

Politieke spelletjes

Er zijn grote stukken in de serie waarin het niet over politiek gaat of dat er geen referentie is naar Mr. Florrick, maar als er een campagne aan de gang is dan krijg je alles mee over die hele politieke agenda. Best interessant om te zien hoeveel werk zo’n campagne kan zijn en wat een poppenkast het eigenlijk is. Toch lijkt het me moeilijk om zo in elkaar verweven te zijn zoals Peter en Alicia dat in The Good Wife zijn. Hij als openbare aanklager, zij als advocate. Hij als politieke leider, zij als steun en toeverlaat. Hoewel er veel gekronkeld wordt, lijken eigen belang en verkeerde motieven ver weg te zijn. Er wordt maar mondjesmaat gezegd dat Mr. en Mrs. Florrick van elkaars positie profiteren… Tja, ik vraag me af of dit in het echt ook zo mogelijk zou zijn.

The Good Wife is een heerlijk stukje advocatuur, in de puurste Amerikaanse zin. Waar anders kan je anderen voor miljoenen aanklagen en constant ‘objection’ roepen? Advocaten staan erom bekend dat ze niet zo netjes werken en dat het duivelse mensen zijn. Door The Good Wife snap je wel waarom dat zo is. Alicia Florrick heeft veel te verduren gehad door haar ontrouwe man, ze herpakt zichzelf en verandert in een topadvocate die je niet als tegenstander zou willen hebben. Dit levert voldoende spanning en veel gevatte rechtszaken op.

Stel jij zou net als Alicia in een publiekelijk schandaal terechtkomen. Wat zou jij in zo’n situatie doen?

Liefs,
Bianca

Laat een reactie achter