Wat?! Ben ik nu opeens een vegetariër geworden?

Wat?! Ben ik nu opeens een vegetariër geworden?

geplaatst in: Blog, Persoonlijk | 0

Al acht maanden geen hamburger meer, het is toch wat! Misschien lijkt het je niet bijzonder, maar voor een burgerliefhebber zoals ik is dat toch wel het geval. Maar goed, ik eet dus geen vlees meer. Maar ben ik dan nu opeens een vegetariër?

Eerder dit jaar begon ik samen met vriend Jeroen aan de vegan challenge. Hierbij eet je een maandlang geen dierlijke producten. Niet alleen vlees valt daaronder, maar bijvoorbeeld ook eieren en zuivelproducten. Het leek ons interessant om alle dierlijke producten voor een maandje te laten staan en te kijken wat het met ons zou doen. Jeroen (vegetariër) en ik (vleeseter) hebben dan beide een uitdaging en zouden het misschien anders dan de ander ervaren. Uiteindelijk verliep de challenge prima voor ons allebei en was er amper een vuiltje aan de lucht. Na de vegan maand gingen we wel gelijk terug naar ons voedingspatroon met de uitzondering dat ik nog steeds geen vlees heb gegeten.

Wat is vegetarisme? En wat is het verschil met veganisme?

Laten we beginnen bij het begin, want ik heb dit vaak moeten uitleggen aan mijn omgeving. Als je vegetariër bent dan eet je geen vlees, gevogelte of vis. Er zijn mensen die zichzelf vegetariër noemen maar wel vis eten, maar officieel heeft dit een andere benaming (zie Wikipedia voor meer uitleg). Mijn vriend Jeroen zegt altijd treffend: ‘Ik eet gewoon geen dooie beesten.’ Wat mij betreft is dat het meest duidelijke beeld dat je kan krijgen. Tijdens de vegan challenge eet je helemaal geen dierlijke producten. Als veganist consumeer je ook geen eieren en zuivelproducten. Vergeet dus die kaas, boter, melk, yoghurt en allerlei producten waarin melk- of eiwitpoeder verwerkt zit. Ook veel E-nummers worden uit beenderen of slachtafval gehaald (E441 – gelatine). Sommige veganisten zijn heel serieus en verbannen honing en materialen zoals leer en wol uit hun leven.

Uitdagend maandje

Dus Jeroen en ik hielden eerder dit jaar een eigen vegan challenge. Op zich vond ik het vegetarisch leven heerlijk. De voeding is lekker, gezond en je kan -om voldoende voedingsstoffen te krijgen- je helemaal klem eten. Jammerlijk genoeg zijn de smaken te eenzijdig, omdat je vaak naar dezelfde producten moet grijpen. Kikkererwten is er zo eentje. Voor meer diversiteit moet je oneindig etiketten blijven lezen. Sowieso zijn E-nummers als kleine lettertjes in een contract en het valt je echt tegen hoeveel ‘normale’ producten geen optie meer zijn. Kaas bleek voor ons het grootste gemis. Veel producten hebben wel een veganistische vervanger, maar de smaak en het effect van gesmolten kaas misten wij het meest in ons dieet. Wij vonden het de laatste avond van de maand mooi geweest en bestelden allebei een heerlijke kaaspizza.

En nu ben ik een vegetariër?

Om niet al te veel van stapel te lopen besloot ik na die maand eerst aan zuivelproducten en eieren te beginnen. En het vlees even te laten voor wat het is. Want je lichaam krijgt nogal wat te verduren doordat je opeens weer alles eet. Hoewel ik tijdens de vegan challenge weinig merkte van lichamelijke veranderingen, was dat bij de stoelgang wel het geval. Dierlijke producten kosten gewoon meer moeite en tijd om door het lichaam verwerkt en verteerd te worden. Sinds Jeroen en ik samen zijn, at ik al minder vaak vlees. Dit is gewoon praktischer tijdens het koken. Ooit waren wij op een verjaardag bij mijn schoonzus waarbij er vleespizza’s werden geserveerd. Het vettige vlees viel zwaar en dat was de allereerste keer dat ik me besefte wat ik qua voedingsstoffen naar binnen aan het werken was. Tevens vond ik het een nieuwe uitdaging om eens te zien wanneer mijn honger naar vlees weer naar boven zou komen.

Mijn nieuwe challenge

Zodoende heb ik dus al acht maanden geen vlees meer gegeten. Mis ik het? Nee niet echt. In ons huis wordt altijd al vegetarisch gekookt en in het jaar voor de vegan challenge koos ik in restaurants al vaak voor een vegetarisch gerecht. Door diezelfde challenge kwam ik ook meer de weten over de vlees- en zuivelindustrie. Ik zal in een andere blog nog een aantal leestips geven. Het is shockerend om te realiseren hoe slecht we met z’n allen bezig zijn. Niet alleen door de behandeling van de dieren, maar ook voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je door 1 dag geen vlees te eten, je superveel water kan besparen? Vroeger dacht ik dat je de wereld nooit in je eentje kon veranderen, maar je kan echt wel grote bijdrage leveren. Sowieso worden dieren massaal gedood voor onze consumptie. Ik stel mijzelf nu bij elk vleesgerecht de vraag of ik het allemaal waard vind. Tot nu toe is mijn antwoord telkens nee.

Op eetlijsten schrijf ik mezelf in als vegetariër, maar ben ik er ook een? Dat weet ik nog niet hoor. Voor nu kijk ik hoe lang ik het volhoud. Maar zo te merken kan dit best nog wel een lange tijd duren. Ik zit er wel over te denken om precies na een jaar vegetarisme weer een stukje vlees te proberen. Gewoon om te kijken hoe mijn lichaam (of geest) er op reageert. Zal het heerlijk zijn? Of kan ik het niet meer wegkrijgen? Who knows!

Hoe kijk jij naar het hele vegetarische wereldje? Ben je er bekend mee of zou je absoluut niet zonder vlees kunnen/willen?

Liefs,
Bianca

Laat een reactie achter