Sterke wind daar op Madeira! (Zomervakantie 2017 🇵🇹 deel 1)

Sterke wind daar op Madeira! (Zomervakantie 2017 🇵🇹 deel 1)

geplaatst in: Blog, Persoonlijk | 0

Deze zomer wilden Jeroen en ik weer eens lekker op vakantie naar het buitenland. Hoewel Spanje of Griekenland best leuk kunnen zijn, leek het ons een beter idee om naar een plek te gaan die niet bovenaan de reislijst staat van de gemiddelde Nederlander. Onze keuze viel op het Portugese eiland Madeira.

Uiteindelijk ga je met een vliegtuig en transferbus vol Nederlanders naar dezelfde bestemming, dus Nederlanders ontloop je toch niet. Maar zelf vind ik het prettiger om naar een iets minder bekend oord te gaan. Gewoon zodat je toch de cultuur kan snuiven zonder dat Henk en Annie achter je in het plat Nederlands zitten te klagen over de service van de lokale bevolking. Madeira komt wel steeds vaker bij reisbureaus naar voren, maar toen wij er waren viel het reuze mee. Wij gingen overigens voor het hoogseizoen. Dat is het voordeel aan geen kinderen hebben 🙂 Madeira hoort officieel bij Portugal, maar ligt zelf verderop in de oceaan. Vanaf Nederland kan je er prima komen. Wij hadden in ieder geval een vlucht vanaf Schiphol, de reis duurt normaal gesproken zo’n 3,5 a 4 uur.

En dat zeg je nu pas?

Ik zeg normaal gesproken, want uiteraard toen wij gingen moest het natuurlijk abnormaal zijn. Toen ons vliegtuig boven Madeira vloog, vernamen wij over het feit dat Funchal – de hoofdstad van Madeira met het enige vliegveld van het eiland – een van de gevaarlijkste landingsbanen ter wereld heeft *slik* De landingsbaan is verlengd en staat op palen boven zeewater met daarachter hoge rotsen. Dat laatste is geen vreemd beeld voor Madeira, want alles is hoog daar, maar daarover later meer.. Als er teveel wind is, kan een vliegtuig niet veilig landen en met die reden moest onze piloot boven het eiland rondjes vliegen met de hoop dat de wind zou gaan liggen. Wij en drie andere vliegtuigen hadden pech en moesten voor een tankbeurt uitwijken naar bijgelegen eilandje Porto Santo.

Ter land, ter zee en in de lucht

Inmiddels waren we op het buureilandje terechtgekomen en hebben we daar een aantal uur in onwetendheid gestaan (lees: wij passagiers stonden niet, wij zaten nog steeds in onze stoel want we mochten nergens heen). Het duurde en het duurde maar, ondertussen werd het vliegtuig weer van benzine voorzien, maar toen kwam het verlossende woord. De wind ging niet meer liggen en er mochten geen vliegtuigen meer op Madeira landen. Onze weg zou verder gaan via boot. Boot? Ja, boot. Vanaf Porto Santo gaat dagelijks een enorme ferry richting Madeira. Deze bootreis nemen veel toeristen om een dagje naar Porto Santo te kunnen. Toch best handig, we waren nog niet eens op onze eindbestemming en we hadden nu al een excursie te pakken.

Wat een zon!

Dus daar gingen we dan. In een rap tempo werden vier vliegtuigen leeggehaald van passagiers en bagage (had ik al gezegd dat ons vliegtuig bij alles als nr. 4 in de rij stond?). Als in een soort carroussel kwamen er allerlei busjes voor de luchthaven aangeschoten. Grote tourbussen, kleine taxibusjes. Zo werd de mensenmassa in een kort tijdbestek naar de ferry gebracht. Die mochten we tenslotte niet missen. En daar zaten we dan op een ferry voor die komende 3 uur, want zo snel was ‘ie niet. Gelukkig was er genoeg plek ondanks alle andere ‘gestrande’ passagiers. Een klein nadeeltje was dat alle ruimbagage weer was opgeborgen en ik niet op veel zon had gerekend. In mijn handbagage had ik dus geen zonnebrand bij. Je kan wel raden hoe ik er ’s avonds uit zag..

Zo moe

Misschien is dit het moment om te vertellen dat Jeroen en ik tot die tijd nog geen oog dicht hadden gedaan. De vlucht was zondagochtend 6 uur en ik moest zoals altijd die zaterdag ervoor nog werken. Omdat we die week toevallig veel afspraken hadden, hebben we uiteindelijk zaterdagavond pas onze koffer in kunnen pakken om vervolgens begin van de nacht richting Schiphol te kunnen rijden. Wij dachten prima een nachtje over te slaan en misschien onderweg nog een dutje te kunnen doen. Voordat wij uiteindelijk in ons heerlijke hotelbed konden ploffen. Je ziet dat dit een slecht idee was. Op dit punt in het verhaal was het rond 18.00 uur dat we aankwamen in de haven van Funchal (op Madeira gaat de tijd overigens 1 uur terug). We kwamen terecht in een chaos aan transferbussen, maar gelukkig was er voor ieder hotel een directe bus geregeld zodat je in een stuk door naar je eindbestemming kon.

Maar dat was nog niet het einde. In het hotel hadden we ook nog een obstakel die tijd kostte. Blijkbaar hoorden Jeroen en ik bij het ‘moeilijke gevallen clubje’. Inmiddels stond de reisklok op 17 uur, de tijd die wij nodig hadden om vanaf onze voordeur naar ons hotel te komen. Bizar voor Europese bestemmingen. Volgende keer meer over onze aankomst in het hotel, hoe zwaar onze slaapcoma was en natuurlijk ook een paar leuke plekjes die we hebben gezien.

Jij ooit zulke vertraging meegemaakt? Hoe heb jij het overleefd?

Liefs,
Bianca

Laat een reactie achter