Recensie: Sane New World – Ruby Wax

geplaatst in: Boeken, Psychologie, Recensies | 0

Dan loop je in Amsterdam en kom je ineens een (voor mij nog) onbekende boekhandel tegen. Tja, zo’n verleiding kon ik natuurlijk niet weerstaan. En gelukkig maar… de New English Bookstore lag he-le-maal vol met betaalbare Engelse boeken. Aangezien ik nog met de trein terug moest, heb ik een bescheiden keuze gemaakt: Sane New World van Ruby Wax. Heb ik spijt van deze keuze? Ik vertel het je nu!

biebjesblog-sane-new-worldRuby Wax shows us just how our minds can send us mad as our internal critics play on a permanent loop tape. She has been on a tough, but enlightening journey through depression which has taken her from the Priory to now having an MA from Oxford in Mindfulness-based Cognitive Therapy.

Here she helps us all understand why we sabotage our sanity, how our brains work and how we can rewire our thinking to find calm in a frenetic world.

Helping you become the master, not the slave, of your mind, here is a manual to saner living.

Sane New World – Ruby Wax | 9781473636095 | paperback | 272 pagina’s | Hodder & Stoughton

Professor Wax

Laten we beginnen bij het begin. Ruby Wax, wie is dat ook alweer? Ik ken haar nog van haar vroegere tv-werk. Het is een beetje een klein opdondertje met een grote mond waaruit veel humor komt. Niet zo raar dus dat zij in het verleden veel bekende sterren mocht interviewen. Levert tenslotte leuke beelden op. Nou goed, dit is mijn beeld van Ruby en ik denk dat velen dit met mij delen. Toen ik in Sane New World begon, verbaasde ik me toen bleek dat Ruby Wax na haar ‘fame’ periode een echte studiebol is geworden. Ze ging op latere leeftijd naar de universiteit en studeerde af in psychologie en cognitieve therapie. Ze is nu zelfs gastprofessor op een universiteit. Zo dan! Das niet verkeerd voor een druktemaker met een eigen verleden vol manies en depressies.

Het reptielenbrein

Sane New World is het eerste boek van Ruby Wax. Zoals de subtitel het zegt (Taming the Mind) gaat het Ruby om je brein naar je eigen hand te zetten. Mindfulness is een manier om dit te doen. In het boek wordt eerst uitgelegd hoe een mensenbrein werkt: eerst was er het reptielenbrein, toen kwamen de emoties door het Limbisch brein en nu zijn we intelligente wezens dankzij de Neocortex. Deze drie delen maken onze hersenen zoals we ze nu hebben. Ruby Wax legt dit duidelijk en (niet te) uitgebreid uit. Nooit geweten dat ik dit onderwerp zo ontzettend interessant kon vinden! Door deze basis te leren, begrijp je de mens en zijn (re)acties.

Mindfulwatte?

In de drukke wereld van nu is het lastig om balans te vinden en kan je weleens gek worden. Van stress, andere mensen of gewoon van jezelf. Met het beoefenen van mindfulness is het mogelijk je brein in zulke situaties te buigen zodat je jezelf naar een neutrale mindset weet te krijgen. Voorheen vond ik dit soort technieken best zweverig. En oké, sommige blijven dat ook wel. Maar het is zo simpel maar o zo effectief! Ik heb de beschreven oefeningen niet allemaal uitgevoerd, maar ik merk wel dat ik sinds het lezen van Sane New World vaker terugschiet in het moment. Dat mijn ‘being/doing’ switch dan wordt omgeschakeld. Door het hele boek heen heb ik me kapot gelachen om de grappen van Ruby Wax, toch is het stukje mindfulness en breintheorie het beste wat me bij zal blijven!

Ik kan niets anders zeggen dan dat je Sane New World moet lezen! Of het nu in het Nederlands is of niet, dat maakt verder niet uit (al is het authentieker in haar moedertaal). Het belangrijkste zijn de lessen die je in dit boek vindt! Als je kijkt naar de titel dan verwacht je dat het eigenlijk alleen geschikt is voor ‘prettig gestoorden’. Neen! Geloof me wanneer ik zeg dat dit mijn leven weer een beetje beter heeft gemaakt. Zo’n kans kan je niet laten liggen toch?!

Sane New World – Ruby Wax

biebjesblog-cijfer8

Laat een reactie achter