Recensie: Spark joy – Marie Kondo

geplaatst in: Boeken, Non-fictie overig, Recensies | 0

Het leven is mooi, want er zijn zoveel leuke dingen in de wereld om te doen. Iets wat daar ab-so-luut niet bijhoort is opruimen! Althans dat vind ik. Het moet gebeuren, want tuurlijk wil ik niet in een zwijnenstal wonen. Maar het is echt niet mijn hobby… Met mijn huismijt allergie is het vaak ook een uitdaging die ik zo snel mogelijk wil doorstaan. Ik hoor veel over de KonMari methode en laat deze opruimgoeroe weer een nieuw boek hebben! Hier mijn bevindingen over Marie Kondo’s Spark joy.

biebjesblog-spark-joyMarie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een fenomeen geworden en haar boek Opgeruimd! bereikte wereldwijd de bestsellerlijsten.

Spark Joy is haar praktische, geïllustreerde handleiding die laat zien hoe je je huis op de goede manier kunt ‘ontspullen’ en hoe je specifieke items kunt opbergen, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen.
Het boek bevat duidelijk tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven. Dit boek is perfect voor iedereen die verlangt naar huis – en leven – dat joy sparkt!

Spark joy – Marie Kondo | 9789400507265 | paperback | 272 pagina’s | Lev. boeken

Als je er niet blij van wordt…

Marie Kondo is dus de opruimgoeroe van dit moment. Deze Japanse dame geeft aan een opruimfreak te zijn sinds haar vijftiende jaar en door de jaren heen heeft ze veel technieken geleerd die ze nu toepast tijdens haar lessen aan ‘opruimkneuzen’. Deze kennis wordt ook wel de KonMari methode genoemd en in het boek Spark joy licht ze het beter toe. Ook aan de hand van illustraties. Volgens Kondo wordt iedereen gelukkiger van blij makende spullen. Zij vindt dus dat je alleen dingen moet bewaren als je er daadwerkelijk gelukkig van wordt. Of het nu gaat om kleding, woondecoratie of schrijfwaren, als je die spark of joy niet hebt dan is het ook niet de ruimte waard. Een ideaal huis krijg je enkel door te luisteren naar je gevoel. Wat mijn gevoel zegt? Pfff, wat een poeha!

Opruimkneus

Oké, ik ben geen sloddervos. Mijn spullen liggen redelijk goed georganiseerd en ik probeer in ieder geval jaarlijks wat uit te dunnen qua spullen. In dat optiek was ik al voorbij de KonMari methode. Ik krijg de indruk dat Marie Kondo vooral de echte opruimkneuzen hoort op te voeden. En eigenlijk ben ik blij dat ik daar niet bij hoor 🙂 Het boek is wel een goede handleiding om schoon schip te maken in huis. De volgorde van opruimen en haar andere tips kunnen handig zijn. Het is inderdaad beter om in categorieën op te bergen en ook om goed te kijken naar de beschikbare ruimte. De bedoeling is dat alles een zo efficiënt mogelijk plekje krijgt. En dat je daar wel gelukkig van wordt hè!

Desperate housewives gone mad!

Waar Marie Kondo me echt kwijtraakt is tijdens haar vouwhoofdstuk (jawel een heel hoofdstuk over het vouwen van verschillende soorten kledingstukken). Ik snap heus wel dat er een bepaalde manier is die ook gewoon het handigst is, maar om nou een vouwmethode te patenteren! Say what?! Even voor de duidelijkheid, ze schrijft ook een heel stuk over het vouwen van onderbroeken. Eerlijk is eerlijk… zolang ik niet bij een Hunkemöller werk ofzo, ben ik niet van plan om te gaan pielen met slipjes. Punt. Dan zitten die strikjes maar niet aan de voorkant! Als jij dit wel graag doet dan is dat helemaal prima, maar voor mij voelde het lezen van Spark joy als één lange logeerpartij op de huishoudbeurs. Godzijdank leven we in moderne tijden en moest ik niet naar een huishoudschool. Ik heb dankzij Marie Kondo geen lifehacks geleerd, maar ik leerde wel over mezelf dat ik niet zo’n stereotiepe huisvrouw ben.


biebjesblog-spark-joy-vbSnap je wat ik bedoel en ben je wel toe aan een lach? Hiernaast zie je een foto met een klein stukje uit het boek. Ik heb er echt smakelijk om kunnen lachen. Zie je het al voor je? Een wasmiddelfles met een strikje? Respect aan alle mannen die met zulke vrouwen samenleven, hahaha!


Opruimgoeroe Marie Kondo prediceert dat een opgeruimd huis alleen mogelijk is wanneer je alleen de spullen bewaart waar je blij van wordt. Zij geeft een kant en klaar stappenplan waarmee je je huis kan ontspullen en waardoor je alle opbergruimtes efficiënt kunt invullen. Helaas gaat dit gepaard met ‘zweverige’ stukken over het bedanken van het kledingstuk die je wegdoet en ellendig lange uitleg over het vouwen van kledingstukken (jahaa.. rechthoekig en indien mogelijk rechtop bewaren, we snappen het nu wel). Als ik de KonMari methode moest toepassen dan zou ik zeker weten Spark joy weg doen. Tja, ik word er gewoon niet blij van. Toch doe ik het niet, want wie weet kom ik nog een opruimkneus tegen die dit boek wel goed kan gebruiken. De een z’n dood is een ander z’n brood. You never know!

Spark joy – Marie Kondo

biebjesblog-cijfer5

Laat een reactie achter