Recensie: Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

geplaatst in: Boeken, Recensies, Young Adult | 2

Heel wat jaartjes terug was het nog maar een klein groepje boeken, maar het genre Young Adult begint de boekhandels over te nemen. En hartstikke goed ook! Vroeger was ik al dol op lezen, heb toen zelfs alle jeugdboeken in onze bibliotheek gelezen. Maar ik kan me herinneren dat ook bij mij de overgang naar volwassen literatuur wat moeizamer ging. Super leuk om te zien dat jongvolwassenen dit dilemma niet meer kennen. Er zijn zoveel leuke Young Adult boeken te vinden. Dit keer deed ik mee met het boek Bloedbroeders van Helen Vreeswijk en vertel ik hier wat ik er van vond.

biebjesblog-bloedbroedersAyaan en Reza zijn bloedbroeders. En bloedbroeders gaan voor elkaar door het vuur. Tenminste, dat denkt de zestienjarige Reza. Hij kijkt tegen zijn oudere neef op en draagt hem op handen. Ayaan heeft succes bij de vrouwen, rijdt in een prachtige auto en runt het familiebedrijf. Als Ayaan Reza vraagt of hij met hem een klusje wil klaren, kan hij niet weigeren. Zelf niet als Ayaan hem een wapen laat zien. Een goed geplande roofoverval. Het kan niet fout gaan. Maar het gaat wel fout. Gruwelijk fout. En dan blijkt dat de band van de bloedbroeders niet zo sterk is als ze dachten.

Helen Vreeswijk werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald.

Bloedbroeders – Helen Vreeswijk | 9789000346585 | paperback | 304 pagina’s | Van Goor

In het diepe

Bloedbroeders is het allereerste boek van Helen Vreeswijk dat ik heb gelezen. Als voormalig boekverkoper ben ik uiteraard al bekend met haar imago, maar het is dan nu echt de eerste keer dat ik er een open sla. Ik moet zeggen, ik werd aangenaam verrast. De flaptekst (die je hierboven kunt lezen) klinkt spannend, maar ook wel een beetje plat. Hoe leg ik dit goed uit? Ik was bang dat het verhaal zelf een beetje vlak zou zijn en dat er weinig diepgang zou zijn. Nu is Bloedbroeders natuurlijk een Young Adult, dus een beetje vlakte is er altijd, maar ik vind de karakters en de relatie onderling heel goed uitgewerkt. Zo word je vanaf de eerste pagina in het verhaal van Reza (en Fleur) gezogen en leer je hem en zijn familie goed kennen. Hierdoor snap je toch de beweegredenen van die beste jongen.

Good versus bad

Het moge duidelijk zijn, in het boek staat behoorlijk wat criminaliteit op je te wachten. Heel verfrissend vond ik dat verderop in het verhaal de blauwe kant tevoorschijn komt. En daarmee doel ik natuurlijk op de politie. Vreeswijk heeft ook de karakters van de recherche goed uitgewerkt, al word je wel gelijk in de diepe gegooid met de introductie van veel agenten. Ik kon het niet zo goed meer bijhouden wie wie was. Desalniettemin voert dit gedeelte de spanning op en wil je als lezer eigenlijk zo snel mogelijk naar het einde om te zien welke kant gaat overwinnen.

Hoe ver ga je?

Een ding dat zeker is, is dat Bloedbroeders je doet nadenken over familiebanden, liefde en vertrouwen. Want hoe ver ga je voor je familie of je geliefde? En zijn ze überhaupt te vertrouwen? In dit boek wordt duidelijk dat Ayaan niet de mok met ‘Allerbeste neef’ heeft verdiend. Toch blijft Reza zo tegen hem op kijken en volgt hij hem waar hij gaat. Nu is dat ook cultuur gebonden, in India is familie tenslotte heel belangrijk. Niet zoals wij dat hier in Nederland kennen. Maar ik vind het boek een mooie afspiegeling van het feit dat je vooral in jezelf moet vertrouwen. Intuïtie is iets vreemds, maar is wel erg nuttig. Leer eerst goed op jezelf te bouwen en ontwikkel die intuïtie. Het zal je veel naars voorkomen. En anders maakt het je zo sterk dat je alles kan overleven.

Dit is het allereerste boek dat ik heb gelezen van Helen Vreeswijk. Ik ben zeer verrast, het boek biedt mij meer diepgang dan verwacht. Het verhaal legt de verhoudingen in Reza’s familie bloot en laat je nadenken over liefde en vertrouwen. Terwijl politieagenten de criminaliteit najagen, wordt vooral duidelijk dat je niet zomaar op iedereen kan bouwen. Uiteindelijk maak je zelf keuzes en met die gevolgen moet je ook zelf leven. Bloedbroeders is vlot geschreven en bevat een goede spanningsboog. Voor je het weet ben je bij het eind.

Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

biebjesblog-cijfer7

2 Antwoorden

  1. kan je het einde eens kort beschrijven?

    • Bianca de Deugd

      Ik kan natuurlijk niet verklappen wat er precies gebeurd, maar Reza komt in ieder geval niet onder de consequenties uit. Het einde is logisch en ook wel te verwachten. Door die laatste zinnen in het boek denk ik dat Reza toch redelijk goed er vanaf komt 🙂

Laat een reactie achter