Eropuit – Haags Historisch Museum

geplaatst in: Eropuit | 0

Jullie weten dit nog niet, maar ik heb een mooie Museumkaart in mijn portemonnee zitten. Wat jaartjes terug heb ik samen met mijn vriend zo’n pas aangeschaft, omdat het toen simpelweg goedkoper was aangezien wij van plan waren een aantal musea te bezoeken. In dat jaar hebben we er enorm veel plezier van gehad en wat hadden we een spijt in ons ‘stopjaartje’. Gelukkig heb ik er nu weer één! Waarom zo blij? Omdat een museumbezoek een perfect dagje uit is! Nederlandse musea hebben ontzettend veel te bieden. Twijfel je of een bepaald museum wat voor jou is? Ik vertel je over mijn ervaringen! Vandaag een thuiswedstrijd voor mij: het Haags Historisch Museum.

Haags Historisch Museum biebjesblog-haags-historisch-museum
Den Haag (Zuid-Holland)
Standaard entreeprijs € 7,50*

Horeca? biebjesblog-horeca0
Veel interactie? biebjesblog-interactie1
Geschikt voor kinderen? biebjesblog-kinderen1

*Bezoek de website van het Haags Historisch Museum voor huidige prijzen en voorwaarden

Mijn bezoek

Oké, liever vertel ik over mijn eerste ervaring met het museum waar ik over schrijf, maar aangezien ik vaker in het Haags Historisch Museum ben geweest, gaat dat nu niet op. Ik ben volgens mij al eens een keer daar geweest tijdens een museumnacht en een keer toen ik redelijk recent naar Den Haag was verhuisd. Mijn vriend kwam nu in ieder geval op het idee om weer eens te gaan. Dit was naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling ‘Uitgaan in de fifties en sixties’.

Afgelopen dinsdag gingen we dus met de tram richting de stad. We hadden het redelijk getroffen met het weer, maar beter nog: het was heeeeerlijk rustig in het museum! Echt een verademing, zeker als je weet dat ik die zondag (!) ervoor in het Rijksmuseum stond. Met zo’n 6 rijen mensen tussen mij en de Nachtwacht. Dus dat. Dat we gewoon rustig konden rondlopen in het Haags Historisch Museum, was dus top!

Zoals altijd hebben mijn vriend en ik onze strategie toegepast. We starten op de hoogste verdieping en gaan zo naar beneden de collectie af. Het viel me op dat er vrij weinig was veranderd op de bovenste etage. Ze hebben daar een poppenhuis collectie (ik wilde daar niet heen hoor, meneer weer wel… ) en wat losse dingetjes zoals schilderijen en videos. Een vloertje lager werd het al een stuk meer swingend. Daar stond namelijk de tijdelijke tentoonstelling over uitgaan in de jaren 50 en 60. Ik vond het heel interessant! Maakte me eerst wel een beetje zorgen, want ik ben snel afgeleid qua concentratie en hoe saaier het wordt, hoe sneller ik afdwaal. Maar deze tentoonstelling was echt een stuk levendiger dan de rest van de collectie. Ik moet er wel bij zeggen, ik houd niet van droge stof en veel jaartallen…

Op deze verdieping waren ook wel bordjes met jaartallen te vinden, maar je zag ook veel muziekclips voorbijkomen van Haagse bands uit die tijd. Denk aan Golden Earring, Q65 en Shocking Blue. Uiteraard ging het verder over de hele popscene uit de jaren 50/60 en het bezoek van de Rolling Stones aan het Kurhaus in 1964 mocht niet ontbreken. De tentoonstelling bestaat vooral uit veel foto’s, verhalen, kostuums, elpees en een heuse jukebox! De rode draad vertelt over de jeugd van toen. Wat deden ze en wie inspireerden hen?

Heel bijzonder waren een aantal pagina’s uit een vrouwentijdschrift die in de beautyhoek aan de muur hingen. Hierop zag je de beautyrubriek uit de jaren 60 met teksten als: accepteer jezelf, want die zogenaamde natural beauties zijn niet zo natural als dat je denkt. Jij bent mooi zoals je bent en dat vinden mannen geweldig. Super grappig om te zien dat zoveel dingen door de tijd heen zijn veranderd, maar de vrouwenpsyche in dit geval eigenlijk niet zo veel afwijkt als dat van toen!

Verder is er in het museum een vaste collectie met historische portretten en voorwerpen. Deze heb ik dus al gezien, inclusief de bordjes. Vergeef me dat ik deze heb geskipt. Wel draait een mooie animatie in de eerste zaal op de begane grond. Hierin zie je aan de hand van de tijdlijn hoe de stad Den Haag is gegroeid. Topografisch gezien dan. Als je naar deze link gaat: https://www.haagshistorischmuseum.nl/permanent dan zie je onderaan de pagina een verkorte versie aan afbeeldingen.

Pluspunten

+ Leuk uitje voor een schappelijke prijs
+ Je leert van alles over de geschiedenis van Den Haag
+ Vaak lekker rustig, bovendien is er genoeg ruimte om rond te lopen
+ Goed te combineren met een bezoekje aan de overburen (het Mauritshuis)

Minpunten

– Je moet wel interesse hebben in Den Haag of geschiedenis an sich
– Museum is in het centrum, beter dus reizen via openbaar vervoer
– Er is een kleine koffieruimte, zorg dat je je lunch ergens anders vindt

Biebje’s oordeel

Haags Historisch Museum is eigenlijk een must voor de Hagenezen en Hagenaars onder ons. Toch lees je in het gastenboek van het museum dat het vaak lang duurt voordat de meeste Haagse bewoners daar langskomen. Schande! Heb je iets met Den Haag, kom dan zeker naar het Haags Historisch Museum! Je leert hier veel over het ontstaan van je eigen stad en leert het ook meer te waarderen. Ben je juist dol op jaartallen, klassieke portretten en verdiep je je graag in de royale achtergronden van deze hofstad dan is het Haags Historisch Museum ook zeker een aanrader.

Laat een reactie achter