Recensie: Voor jou – Jojo Moyes

geplaatst in: Boeken, Recensies, Roman | 0

Hét feelgoodboek van het jaar! Tenminste, zo wordt het boek Voor jou genoemd. Vaak ben ik huiverig als ik dit soort kreten hoor of lees, zeker in combinatie met quotes van vrouwen of ‘vrouwelijke’ redacties. Toch kon ik het niet laten en heb ik deze roman in huis gehaald. Lees verder om te zien of ik ook zo laaiend enthousiast ben.

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.

Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Voor jou – Jojo Moyes | 9789032514853 | paperback | 428 pagina’s | De Fontein

Feelgood

Ook al houd ik wel van een romantische comedy op z’n tijd, ikzelf ben niet erg romantisch ingesteld. Vraag het maar aan mijn vriend haha. Echte romannetjes of chicklits lees ik niet echt, ze zijn eigenlijk te zoetsappig naar mijn smaak. Maar ja.. als ik dan heel af en toe toch de behoefte heb aan een simpele feelgood dan waag ik me er wel aan. Toen ik Voor jou voor de eerste keer zag dacht ik zo’n boek te pakken hebben, maar nee hoor! Deze knaller geschreven door Jojo Moyes is allesbehalve simpel en doorsnee. Want hoe ga je om met een invalide die eigenlijk het leven niet meer ziet zitten?

Bijzondere relatie

De proloog in het boek Voor jou begint met een gelukkig en gezegend stel (lees: veel charisma, schoonheid en rijkdom). Abrupt stopt dit gedeelte met een zwaar ongeluk en vanaf daar schieten we een aantal jaar verder de tijd in. Ook al is hoofdpersoon Louisa zwaar ondergekwalificeerd, toch wordt ze aangewezen als één van Wills verzorgers. Will is verlamd vanaf zijn nek, zit daardoor in een rolstoel en is – zacht uitgedrukt – teleurgesteld in het leven. Zijn vader en vooral zijn moeder zitten met het handen in het haar, want Will laat niemand binnen en is vaak onmogelijk. Qua karakter en levensstijl is Louisa duidelijk heel anders dan Will en vooral de laatstgenoemde laat zijn ongenoegen goed merken. Toch krijgen de twee door het boek heen een bijzondere relatie. Door een bepaalde intimiteit groeit het zelfs richting een liefdevolle relatie.

Dream big

Voor jou laat je nadenken over het leven en jouw plaats daarin. Het boek leert ons te genieten van het moment, ook al gaat het om iets kleins en het zegt ons ook sterk te zijn tijdens moeilijke tijden. Dit soort boodschappen vind je allemaal terug in de levens van Louisa en Will. De mooiste vind ik toch wel de les die Louisa van Will krijgt: ontwikkel je eigen identiteit en durf te dromen! En als ik een kleine spoiler mag geven.. dat krijgt Louisa wel voor elkaar hoor 😉

Voor jou is een feelgoodroman van heb ik jou daar! Ik was eerst terughoudend (noem het een symptoom van mijn a-romantische tik), maar vanaf hoofdstuk 1 was ik helemaal om. Het verhaal gaat over Louisa en Will, twee tegenpolen die eigenlijk niet met en ook niet zonder elkaar kunnen. En reken daar ook nog een rolstoel met de hele rataplan, een bemoeizuchtige familie en een ontluikende liefde bij. Het boek Voor jou is genieten met een lach en een traan. Je moet wel erg stevig in je schoenen staan, wil je niet meegesleept worden door dit verhaal.

Voor jou – Jojo Moyes

biebjesblog-cijfer9

Laat een reactie achter