Recensie: De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door – Herman Finkers

geplaatst in: Boeken, Literatuur, Recensies | 0

Naar mijn mening runt Herman Finkers de categorie ‘Hé, wat een ontzettend leuk en sympathiek mens’. Ik volg niet echt de carrière van deze Almelose grappenmaker ofzo, zie hem meer sporadisch voorbij komen in de media. Bijvoorbeeld in het tv-programma College tour. Tijdens dat interview krijg je toch een beste indruk van de man. En naast dat Finkers graag knutselt met de Nederlandse taal (love it!), lijkt hij me een wijze man waar je van kunt leren. In de boekhandels ligt inmiddels een vernieuwde bundel met mooie verhalen van Herman. Met een briljante titel zoals De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door moest ik het boek wel lezen natuurlijk.

‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Finkers ooit al zei: ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ In oneliners als deze, maar ook in verzen als: ‘Ik zit voor het raam, ik fluister zacht haar naam: Veldhuis,’ wordt bij Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand, dat immers al genoeg ellende veroorzaakt. Zijn wijsheden worden evenveel geciteerd in het café als op filosofencongressen. Finkers op papier is plezier waar je lach- en denkrimpels van krijgt.

In deze bundel zijn de overzichtswerken De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door en Poëzie, zo moeilijk nie samengebracht.

De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door & Poëzie, zo moeilijk nie – Herman Finkers | 9789400406117 | gebonden | 480 pagina’s | Thomas Rap

Knutselen met woorden

Volgens mij zegt Herman Finkers het ook in College tour, een woordgrap is een simpele vorm van humor en behaalt het meeste succes. En logisch ook. Want we kunnen als mens heel anders zijn, maar de taal delen we. Persoonlijk vind ik het ook een teken van intelligentie als je twee betekenissen kan vinden in een klein stukje taal. Iets wat vaak het geval is bij woordgrapjes. Het is tenslotte een kwestie van interpretatie en het feit dat je meerdere kanten kunt vinden, tuigt van meer inzicht. Finkers zelf weet dondersgoed hoe de Nederlandse taal in elkaar zit en kan er uitstekend mee knutselen. Daarbij komt hij altijd zo heerlijk droog uit de hoek. Ik kon tijdens het lezen van deze bundel niets anders dan hardop gniffelen om zijn verhalen.

Almelooooo

Behalve de grapjes was het ook leuk om te merken dat terwijl ik las, ik de stem van Herman Finkers hoorde. Zeker de Almelose stukken kon ik me gewoon echt niet voorstellen zonder hem. Sowieso snap je niks van het Twentse dialect zonder de uitspraak, althans ik niet. Gelukkig hielp Herman me daarmee en daarbij is het nog een kwestie van een klein beetje fantasie. Dan kom je wel uit de Twentse dialogen. Toch bijzonder dat je met zo weinig dialoog wel de sfeer tussen twee Twentse ‘boeren’ kan voelen.

Poëzie, best moeilijk wel

Dit boek is een vernieuwde uitgave en bestaat uit twee eerdere titels van Herman Finkers. Het laatste gedeelte is van Poëzie, zo moeilijk nie. Het zal je niet verrassen dat dit deel vol poëzie zit (you don’t say). Natuurlijk waardeer ik wel een stukje poëzie op z’n tijd, maar ik ben toch eerlijk gezegd meer van de simpele rijmopbouw. Anders ben ik snel het spoor bijster en kan ik me er niet zo goed doorheen ploegen.
Finkers slaagt er wel in mij op sommige momenten te boeien, vooral het verhaal van Sint Joris en de simpele korte rijmpjes spraken mij aan. Toch was dit gedeelte als een teleurstelling voor mij. En helaas lees je dus niks in het boek over hoe je met teleurstellingen moet omgaan haha. (Tip: mocht je hetzelfde denken over poëzie, lees dan het achterste gedeelte als eerst 🙂 )

Woordgrapjes.. ik ben er zo dol op! Hoewel het repertoire van Herman Finkers veel verder gaat dan alleen taalhumor, is deze bundel wel de kern van zijn kunnen. De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door bevat diverse korte verhalen afkomstig uit shows en eerder schrijfwerk. Door het boek heen moest ik hardop gniffelen en heb ik sommige dingen zelfs voorgedragen aan mijn vriend. En altijd had ik de stem en glinsterende oogjes van Finkers in mijn gedachten. Minpuntje vind ik wel dat de bundel echt is opgebouwd uit de twee gedeeltes, eerst de verhalen en dan de poëzie. Ik ben niet zo van het laatstgenoemde en vaak bewaar ik het lekkerst voor het laatst. Je snapt dus dat ik toen moest leren omgaan met mijn teleurstelling.

De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door – Herman Finkers

biebjesblog-cijfer7

Laat een reactie achter