Reader Problems Tag

geplaatst in: Boeken, Persoonlijk | 0

Lezen is het leukste wat er is! Hoe kunnen er dan problemen zijn zou je denken. In de Reader Problems Tag komen de meest herkenbare problemen en situaties voorbij die elke boekenwurm weleens meemaakt. Ik vulde de tag in en geef je mijn antwoorden op alle vragen.

1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?

Mijn humeur bepaalt mijn volgende boek. De ene keer heb ik zin in diepgang en kies ik voor literatuur. Een andere keer wil ik juist iets luchtigers en dan pak ik een young adult of feelgood roman. Ook ligt het eraan of ik in een goede leesflow zit. Zit ik dat namelijk niet dan doe ik er verstandiger aan om wat dunnere boeken te pakken.

2. Je bent halverwege door een boek en je vindt het echt niks. Stop je of ga je door?

Ik ga door. Alleen als het boek echt door en door slecht is dan stop ik. Dit is overigens maar twee keer in mijn leven gebeurd. Ik heb weleens meegemaakt dat een boek me op het einde toch weet te verrassen. Om deze reden geef ik alle boeken een kans. Sowieso geloof ik dat iedere ervaring je persoonlijkheid vormt, ook al is dat een ervaring met een ‘wat slechter’ boek.

3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met je Goodreads reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?

Reading challenges klinken heel leuk, maar zijn eigenlijk ontzettend vervelend. Je leest toch voor je plezier? Waarom zou je er dan zoveel eisen aanstellen? Tuurlijk zou ik in zo’n geval het leestempo proberen op te pakken, maar zodra we het een achterstand gaan noemen dan is voor mij de fun compleet weg.

4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?

Niet. Nee, eerlijk. Ik kan het ook nog steeds niet verkroppen dat de titels op de rug van mijn Engelse Harry Potter boeken niet gelijk zijn (op boek 1/2/3/4 staan de titels verticaal, op 5/6/7 staan ze horizontaal, ze staan dus nu allemaal met de cover naar voren).

5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?

Helemaal niks. Waarom zou ik iets moeten doen? Iedereen heeft zijn eigen smaak en mening. Lijkt me dan wel leuk om te bespreken waarom al die anderen het boek geweldig vinden en ik juist niet. Ik kan me voorstellen dat dit een interessante discussie kan worden.

6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?

Ik sla waarschijnlijk het boek dicht. Persoonlijk vind ik het ook vreemd om hele grappige boeken in het openbaar te lezen. Zit je daar te stikken van de lach. Neuh… dat soort intieme momenten waarop je echt in je boek gekluisterd zit, houd ik liever voor mezelf.

7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?

Als we het over een lange boekenreeks hebben dan ben je wel even zoet. Dat houdt in dat je dan bij een nieuwe verschijning elke keer moet teruglezen. Kost me gewoon teveel tijd. Ik begin liever aan het nieuwe boek en herlees de hele serie zodra de reeks compleet is.

8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?

Ik vertel ze gewoon het verhaal over de laatste persoon die boeken van me heeft ‘geleend’. Ze zullen zo zuinig moeten zijn op mijn boeken dat ze er toch liever niet aan beginnen 😉

9. Je hebt de afgelopen maand 5 boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?

Door veel geduld te hebben. Misschien weten die 5 boeken me niet te grijpen of komt het lezen me gewoon niet uit. Door niks te forceren maak ik de leesdip in ieder geval niet erger. De zin om te lezen komt vanzelf weer. Desnoods loop ik tegen boek 6 aan en begin ik daar in.

10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?

Uit ervaring weet ik dat ik niet teveel boeken moet kopen. Toen ik nog in de boekhandel werkte, kwam ik zo vaak met boeken thuis dat ik gewoon niet door de stapel (lees: toren) heen kwam. Tegenwoordig houd ik het bescheiden en koop ik er een stuk of 3. Begin ik aan de laatste dan ga ik weer op pad voor nieuwe.

11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?

Dat wisselt erg. Soms komen ze niet eens in de boekenkast terecht, ik begin er dan gelijk in. Andere keren duurt het een aantal weken voordat ik er in lees. Sowieso belanden ze allemaal uiteindelijk in de boekenkast, want ik ben dol op gevulde boekenkasten 🙂

Herken jij deze situaties ook? Zo ja, hoe ga jij met ze om? Laat het me weten door een reactie achter te laten.

Laat een reactie achter